Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Tak jsme čtvrtí, no a co!

Po porážce od Kanaďanů jsem četl různé názory pivních hokejových stratégů na situaci v českém hokeji. I když ne pivní, tak jsem taky stratég, takže si myslím že tomu rozumím jako každý jiný Čech.  Já tomu ale doopravdy rozumím:o)!

MS v Praze je velká výzva, ale zároveň i hrozba. Hrozba že když bychom úplně vyhořeli, národ rázem přestane své idoly milovat, začne je proklínat a ti chudáci aby chodili kanálama, jak se kdysi říkalo. Fanoušek je vrtkavý běsný dav i když tomu letošnímu českému, co jsem viděl v televizi, nelze upřít sportovního ducha. Neslyšel jsem při prohře s Američany žádné pískání, na led nelétaly kelímky s pivem a diváci povzbuzovali naše kluky do poslední chvíle souboje o medaili, i když už byla ve třetí třetině téměř beznadějná. To se mi líbilo!

Taky se mi líbilo jak makali i když to už byl za stavu 0:3 ztracený boj. Včera jsme vyhrát nemohli, nelepilo to! Jsou dnové kdy to prostě nejde. Naši nebyli horší, ale ten malej, kulatej, placatej nesmysl do americký branky nechtěl. A o tom současný hokej je. Až na malé výjimky už nejde o sehranné akce, signály, geniální přihrávky před první tyčí, kdy křídlo ujede podél manťáku a pak dá zadovku najíždějícímu centrovi a ten to pošle pod víko. Hokej už není o chytrosti a vyčůranosti ve které český národ vždy vynikal nejen v hokeji. Teď je to o síle, jednoduchosti a o náhodě. Dojet za červenou, nahodit to na zadní mantinel, tam to vybojovat a když se to povede, dát to bekovi který to pere přes pět těl někam do prostoru branky. Buď to projde, nebo se to nějak odrazí a když to lepí, tak to někdo dorazí. Nebo z jakékoli pozice střílet na branku v naději že to tam spadne. Samozřejmě že lze vidět i momenty kdy jde pěkná přihrávka “mezi kozy”, jak se říká prostoru mezi kruhy a hráč najíždějící z druhého sledu, střílí. Hokej se oproti minulým letům dramaticky změnil. Současným imperativem je střelba ze všech pozic a převládají souboje po rozích, zatímco dříve to byly chytré akce a přihrávky do volného prostoru. Hokej nového tisíciletí je o poznání rychlejší nežli ten na konci minulého století. O to je obdivuhodnější co předvádí J.J.!

V minulosti bychom určité pasáže zápasů nazvali zběsilou holomajznou, ale teď se to tak hraje.

Přesto jsou některé zápasy strhující i když většinou nepadají krásné branky. Převážně jsou to rány naslepo do skrumáže kde útočníci stíní brankáři. Někomu to proletí do branky a jinému ne. Dnes jsme měli jasnou střeleckou převahu, ale prostě nám nebylo dáno.

Být čtvrtí v tak vyrovnané světové špičce není vůbec špatné i když bychom klukům přáli medaile. Jenže jsme taky mohli skončit ve čtvrtfinále. Kde jsou ty časy, kdy jsme se přetlačovali jen s Rusákama a Švédama, Kanaďani kvůli Stanley Cupu posílali druhořadé týmy, Američani byli outsideři a když jsme prohráli s Finy, byla to mezinárodní ostuda? Že dáme Francouzům nebo Švýcarům desítku se považovalo za samozřejmost.

Skončily hokejové školy, kdy ta česká, vycházející ze zajištěné obrany s bránícím levým křídlem, chytrým centrem a většinou bleskurychlým pravým křídlem slavila úspěchy. Teď hrají v podstatě všichni stejně a přijali kanadský způsob hry. Na vymýšlení nějakých chytrostí už není čas. Hráč musí být rychlý, tvrdý a navíc zatraceně silný aby obstál v nekonečné řadě soubojů u hrazení v rozích hřiště. V tom ale, snad s výjimkou J.J., nijak nevynikáme. Navíc se našim pilířům příliš nedařilo a někteří byli přes veškerou snahu střelecky značně impotentní a minulé opory neviditelné. Obrana byla děravá a i když o kvalitách Růžičky coby kouče nemůže být pochyb, prostě se to nesešlo.

Vzhledem k těmto skutečnostem považuji čtvrté místo za jednoznačný úspěch i když bramborová medaile ještě nikdy nikoho nepotěšila.

S ohledem na výsledek finále a debakl který připravili Kanaďani Rusákům, se jeví náš zápas s novým Mistrem světa v úplně jiném světle. Já tvrdím že mezi rozšiřující se špičkou může vyhrát každý s každým a je to otázka momentální situace nebo štěstí. Vůbec se toho slova nebojím. Vemte si finále! Kanada měla mimořádnou formu, ale… .

První gól náhodný od brusle. Při druhém neprůstřelný ruský golman, který měl svůj den v zápase s Amerikou a nedali by mu gól ani kdyby hráli ještě další tři třetiny, zakopne o tyčku. Třetí trefí Crosby tak, že je to nádhera, ale taky to mohla být jen tyč nebo vedle. Zavřel oči, poslal to nahoru a spadlo to tam. Bezva! I ta přihrávka na něj byla náhoda, že se to hráči tak geniálně odrazilo od špičky hole. Samozřejmě že to chtěl a když se daří tak se to povede. Když se nedaří, nespadne tam nic. Je hrozně tenká ta stříbrná linka mezi vítězstvím a prohrou! Kdyby dali první blbý gól Rusáci, kdoví jak by se vše vyvíjelo a třeba by pak na pr..le padali kanadské hvězdy, jako se to najednou začalo dít moloďcům.

Až mi jich bylo líto, ale aspoň mi včera ruský turisti pod oknem neřvali “Russia” jako předevčírem, z čehož se mi malinko ježily vlasy.

Jenže na “kdyby” se nehraje. Ale taky se ve sportu nehraje na to, že je prohra tragedie. Kdo chce jen vyhrávat ať se na sport vykašle a dá se k nějaké kapele.

Jsme malinkatý národ s historicky vysokými hokejovými ambicemi, ale svět se mění.

Netruchleme, třeba nám to za rok půjde mnohem líp nebo bychom byli za čtvrté místo vděční.

Vždyť je to jen sport.

A proto: “Hoši Děkuju! Byli jste bezva tým i když to nevyšlo!” 

Autor: oliver burian | pondělí 18.5.2015 1:33 | karma článku: 23,29 | přečteno: 810x
  • Další články autora

oliver burian

Pražské jaro rozpuklé tisíci tónů

Slyšet naší hymnu akusticky v podání České filharmonie je požitek, katarze a tak orgastická zkušenost až mne napadlo, že podobně jako Muslimové jednou za život musí do Mekky, měl by si Čech v tomto podání poslechnout svou hymnu.

25.5.2016 v 14:00 | Karma: 9,10 | Přečteno: 251x | Diskuse| Společnost

oliver burian

Všichni jsme alkoholici, smiřme se s tím!

Dnes jsem s jedním kamarádem řešil problém jiného, co prošel léčebnou návykových závislostí a potýká se s recidivou. Mezi řečí jsem zmínil definice alkoholismu a jeho to upoutalo a požádal mne jestli bych mu je neposlal písemně.

12.5.2016 v 14:00 | Karma: 38,27 | Přečteno: 4797x | Diskuse| Společnost

oliver burian

Nemůžu si pomoct ale Babiše obdivuju. Jsem blázen?

Samozřejmě že sleduju vývoj ohledně EET. Senilní a bezpohlavní kolovrátek z ODS co bulí a naříká mi nestojí za komentář. Snad za jediný. Ať toho nechá, nemá na to, jak znovu předvedl v nedělních OVM!

14.1.2016 v 10:00 | Karma: 29,86 | Přečteno: 666x | Diskuse| Společnost

oliver burian

Souboj mezi papírem a e-knihami? Zastrčte meče do pochev, je to zbytečné!

Bývám svědkem diskuzí kdy se lidé do krve hádají co je lepší – papírové knihy nebo čtečky? Obojí je nejlepší!

8.1.2016 v 11:05 | Karma: 22,68 | Přečteno: 1240x | Diskuse| Kultura

oliver burian

Kotek versus Tarantino? No to mě podržte!

V čase vánočním jsem shlédl dva filmy plné slunce, sněhu, dramat a byl dramaticky překvapen. Dalším co oba filmy spojuje je velké množství “sedících” scén a diskuzí. Že se u Kotka jedná o přepis divadelní hry je známo.

7.1.2016 v 14:00 | Karma: 14,22 | Přečteno: 704x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejdřív spor o Green Deal. Sliby politiků pak převrátila umělá inteligence

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  14:05

Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

USA a Čína musí být partnery, řekl Si. Blinken mu vyčetl podporu Ruska

26. dubna 2024  13:10,  aktualizováno  13:45

Ve vztazích mezi Čínou a Spojenými státy zůstává mnoho problémů. Musí ale být spíše partnery než...

KOMENTÁŘ: Byrokracie s vízy? Přitvrdíme. Jak Česko zařízlo studenty z ciziny

26. dubna 2024

Premium Nenápadná úřední klička zásadně zkomplikovala život zahraničních studentů v Česku. Stát ještě...

Podvodník prodával falešné vstupenky na koncerty i sport, naletělo mu 500 lidí

26. dubna 2024  12:50

Falešné vstupenky na kulturní a sportovní akce nabízel na internetu muž z Uherskohradišťska, který...

  • Počet článků 31
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1129x
S přibývajícím věkem mne psaní začíná bavit stejně jako sport. Píšu rád a možná ne úplně blbě, protože má kniha "Povídky toaletní" se dobře prodávala. "Úsvit", první díl trilogie "Soumrak nosičů" o českém showbyz vyšel vloni a právě "křtíme" nový román "Julie v červnu, Romeo na konci listopadu. Jde o veselou tragedii popisující vztah starého chlapa s mladou holkou. Více na www.oliverburian.cz

Můj Kodex blogera:

1) S blogy neotravuju ty co mne a mé názory znají, píšu pro čtenáře idnes.

2) Píšu tak abych čtenáře pobavil a když někoho urážím tak jen ty co si to zaslouží:o)!

3) Neškemrám u kamarádů o karmy!

Seznam rubrik