Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Souboj mezi papírem a e-knihami? Zastrčte meče do pochev, je to zbytečné!

Bývám svědkem diskuzí kdy se lidé do krve hádají co je lepší – papírové knihy nebo čtečky? Obojí je nejlepší!  

Je to stejné jako kdysi. Tehdy zarputilí zastánci dieselových motorů vychvalovali své miláčky jak jsou úsporní a “benziňáci” jim nadávali do líných řehtaček.

Teď už to nikdo neřeší, každý typ motoru má své výhody i nevýhody.

Nebo když se lidi přou kde je nejlepší lyžování. Jestli ve Francii, Itálii či v Rakousku. Samozřejmě je skvělé všude, když je sníh a slunce svítí, ale každý si hájí to svoje. Souboj ajfouňáků s androiďákama je též roztomile připitomělý.

V těchto případech ale uživatel musí volit jedno, druhé či případně třetí.

U čtení knih není taková volba nutná! Ideální je možnost používat všechny způsoby přenosu obsahu, včetně audioknih.

Souhlasím s argumenty zastánců papírových knih, že jsou krásný kus matérie a hezky voní. Naštosované v knihovnách též návštěvám vypovídají o intelektuální vyspělosti hostitele.

Souhlasím i s argumenty zastánců čteček že jsou lehké, skvěle se v nich listuje, po zapnutí se znovu otevřou na rozečtené stránce a do každé se vejdou mraky knih. Některé jsou podsvícené tak nepotřebují lampičky.

Audioknihy mají tu výhodu, že můžete “číst” při žehlení, jízdě autem, či joggingu.

Papírové knihy jsou krásné ale těžké. Tahat se s objemnými svazky na dovolenou je opruz, zejména díky limitaci váhy leteckými společnostmi. Číst papírovou knihu u jídla je složité protože se zavírá. Stránky je třeba zatěžovat slánkou či pepřenkou nebo něčím jiným. Tahat se s knihami do práce, aby člověk přečetl pár stránek v metru, není také příliš efektivní. A v posteli pod peřinou je třeba baterky tříbuřtovky, jak jsem byl zvyklý číst knihy v dětství, nebo čelovky, jak jsem to dělal donedávna, když partnerku rušilo světlo lampičky na nočním stolku. V těchto situacích jsou papírové knihy nepraktické.

Když si ale uvaříte čaj či nalijete sklenku vína a uvelebíte v ušáku s pěkně vázanou knihou na kvalitním papíře co lahodí dotykům bříšky prstů, je to nádhera.

Stejná nádhera jako když vám při běhu lesem čte do uší některý z klenotů světové literatury váš oblíbený herec, nebo při rozhlasové dramatizaci herců několik.

O nic menší krása není, když náhle zjistíte, že se partner na schůzku opozdil, máte půlhodiny čas a nevíte co s ním. Pustíte aplikaci v mobilu a kniha se vám otevře na stejné stránce, kde jste skončili doma ve čtečce a vy si můžete čekání zpříjemnit četbou. Doma se pak čtečka otevře tam, kde jste skončili v mobilu. Je to fantazie a skvělá možnost volby. Některá díla si koupíte na papíře, jiná v

e-podobě nebo jako audioknihu.

O budoucnosti e-knih nemůže být žádných pochyb a jsou východiskem jak pro nakladatele, tak pro koncového zákazníka. Kdo se o knižní distribuci nezajímá, neví kolik peněz se utopí do skladování a transportu na obchody, kolik obchody zaplatí za nájmy, prodavače a další provozní náklady. Trh je ale díky bohu stále silný, několikanásobně silnější než u hudby a filmů, tak tyto náklady unese. Problém nastává v okamžiku dotisků. Pokud se zájem o knihu ztenčí natolik, že se nevyplatí dělat dotisk, přesto že určitý zájem je, výše zmíněné náklady donutí nakladatele dotisk nerealizovat a titul zmizí.

To u e-knih nehrozí. Díky neustále se zvyšující kapacitě serverů, v protikladu k jejich snižující se ceně, není žádný problém prodávat e-knihy téměř donekonečna i když prodeje klesnou natolik, že by to u papíru nešlo. Troufám si tvrdit, že digitálně zpracované tituly jsou téměř nesmrtelné.

Zastánci papírových knih též argumentují tím, že čtení ze čteček není dobré pro oči.

Připadá mi to legrační. Každý z nás stráví denně hodiny u počítače, televize či s mobilem u ucha nebo na něm rejdí po internetu a pak se bojí, že mu uškodí číst si před spaním ze čtečky?

Obava že by e-knihy mohly ohrozit knižní trh podobně jako jej drtí internet u hudby a filmů, je rovněž poněkud scestná.

S filmy je problém, že po releasu do kin, než se titul dostane do malobchodu na DVD či BRD, umístí jej piráti na servery a kdo chce ušetřit za lístky, předražený popcorn a pití v multiplexech, může si ho ukrást a podívat se na něj doma. Pak už většinou ztrácí důvod jít do kina nebo si koupit nosič i když kvalita je většinou nesrovnatelná. Je to zlodějna duševního vlastnictví, ale bohužel realita.

Když kniha vyjde zároveň i v digitální podobě, můžu si na některém z mnoha

e-shopů přečíst ukázku a pak knihu koupit jednoduchým způsobem za přijatelnou cenu.  Funguje to skvěle, tak proč bych ztrácel čas pátráním po pirátských serverech abych si ji ukradl? To už snad dělají jen ti nejchudší. Ale ti to zas většinou neumí.

Mám silný a potěšující pocit, že knižní průmysl se s hrozbou internetu a krádežemi digitálního obsahu pere úspěšně. Že by digitální obsah byl hrozbou pro papír je zcela jistě blbost. Prodeje e-knih rostou, ale stejně jako propaganda hlásá, že prodeje vinylů (černých gramofonových desek) roste ročně o sto procent, je třeba vnímat, že když vzroste ze dvou procent na čtyři z celkově prodaných zvukových nosičů, je to sice potěšující, ale žádná hrozba pro CD.

Podobně je to s prodejem e-knih. Dle posledních statistik tvoří v průměru české republiky přibližně dvě procenta z prodejů papírových. Takže nejsou žádnou hrozbou, ale radostnou alternativou. Existují vizionářská nakladatelství jako třeba brněnská Jota, která vše vydávají zároveň na papíru i elektronicky. To zaslouží potlesk. Štve mě že Argo, které vydává spoustu skvělých knih, vydalo sci-fi Atlantský Gen elektronicky až po po několika měsících poté co vyšla papírově. Moc jsem po ní toužil. Když jsem ale uviděl cenu, cítil jsem se uražen. Mají mne za debila? Jen o šedesát korun levnější než papírová? Ať si trhnou, seženu si ji jinak, umím to. Stejně jako mnozí ostatní co čtou sci-fi a mají rádi moderní technologie. Sehnat si ji zadarmo je výzva!

Promiňte pánové z Arga, je to sice silný titul, ale vydali jste se špatnou cestou. Možná vás omlouvají podmínky smlouvy kterou neznám, ale pochybuju, že rozdíl v papíru a e-knize je jen šedesát korun.

Například skvělá kniha Jak funguje Google má rozdíl mezi papírem a “éčkem” téměř sto korun. Podle mne je magická hranice e-knihy kolem dvou stovek, to si ji s radostí koupím, ale téměř tři kila, na to kašlu!

Nechme ale filozofii cenotvorby jednotlivých nakladatelsví být a radujme se z toho, že si u krbu můžeme číst papír, na dovolenou vzít sto knih v čtečce co neváží víc než dvěstě gramů a v tramvaji či metru číst z mobilů. Nebo si z nich pouštět audioknihy do uší.

Je skvělé jakou máme možnost volby!

Nebojme se nového způsobu distribuce knih, neodsuzujme jej, ale radujme se z něj!

Ať už konzumujeme literární tvorbu jakýmkoli způsobem, je to úplně jedno.

Jde o obsah, nejde o formu.

Literatura je to co nás vnitřně obohacuje, proto čtěme třeba i ušima!

Autor: oliver burian | pátek 8.1.2016 11:05 | karma článku: 22,68 | přečteno: 1240x
  • Další články autora

oliver burian

Pražské jaro rozpuklé tisíci tónů

Slyšet naší hymnu akusticky v podání České filharmonie je požitek, katarze a tak orgastická zkušenost až mne napadlo, že podobně jako Muslimové jednou za život musí do Mekky, měl by si Čech v tomto podání poslechnout svou hymnu.

25.5.2016 v 14:00 | Karma: 9,10 | Přečteno: 251x | Diskuse| Společnost

oliver burian

Všichni jsme alkoholici, smiřme se s tím!

Dnes jsem s jedním kamarádem řešil problém jiného, co prošel léčebnou návykových závislostí a potýká se s recidivou. Mezi řečí jsem zmínil definice alkoholismu a jeho to upoutalo a požádal mne jestli bych mu je neposlal písemně.

12.5.2016 v 14:00 | Karma: 38,27 | Přečteno: 4797x | Diskuse| Společnost

oliver burian

Nemůžu si pomoct ale Babiše obdivuju. Jsem blázen?

Samozřejmě že sleduju vývoj ohledně EET. Senilní a bezpohlavní kolovrátek z ODS co bulí a naříká mi nestojí za komentář. Snad za jediný. Ať toho nechá, nemá na to, jak znovu předvedl v nedělních OVM!

14.1.2016 v 10:00 | Karma: 29,86 | Přečteno: 666x | Diskuse| Společnost

oliver burian

Kotek versus Tarantino? No to mě podržte!

V čase vánočním jsem shlédl dva filmy plné slunce, sněhu, dramat a byl dramaticky překvapen. Dalším co oba filmy spojuje je velké množství “sedících” scén a diskuzí. Že se u Kotka jedná o přepis divadelní hry je známo.

7.1.2016 v 14:00 | Karma: 14,22 | Přečteno: 704x | Diskuse| Ostatní

oliver burian

Facebook – Mít či Nemít, toť otázka !

“Ty nemáš fejsbůk, si normální? To píšeš blogy a knížky a nejsi na fejsu? Dej se zahrabat blbče, ujel ti vlak!” Kulí na mne oči kamarádka s upřímným zděšením.

23.10.2015 v 11:38 | Karma: 15,82 | Přečteno: 776x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Zatkněte propalestinské levicové fašisty, vyzývá demokratický kongresman

25. dubna 2024  20:44

Demokratický kongresman Adam Smith označil propalestinské demonstranty za „levicové fašisty“ a...

Pád zhýralého náměstka otřásl Moskvou. Pod Šojguem se houpe židle

25. dubna 2024

Premium Ruskou politickou scénu rozvířil největší korupční skandál od začátku války. Zatčení náměstka...

  • Počet článků 31
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1129x
S přibývajícím věkem mne psaní začíná bavit stejně jako sport. Píšu rád a možná ne úplně blbě, protože má kniha "Povídky toaletní" se dobře prodávala. "Úsvit", první díl trilogie "Soumrak nosičů" o českém showbyz vyšel vloni a právě "křtíme" nový román "Julie v červnu, Romeo na konci listopadu. Jde o veselou tragedii popisující vztah starého chlapa s mladou holkou. Více na www.oliverburian.cz

Můj Kodex blogera:

1) S blogy neotravuju ty co mne a mé názory znají, píšu pro čtenáře idnes.

2) Píšu tak abych čtenáře pobavil a když někoho urážím tak jen ty co si to zaslouží:o)!

3) Neškemrám u kamarádů o karmy!

Seznam rubrik